Oman toimialan kehityksen seuraaminen ja tietoon pohjautuvien päätösten tekeminen on olennaista yrityksen optimaaliselle menestykselle. Rakennusmarkkinoita seuraavan ja ennakoivan Foreconin toimitusjohtaja Markku Riihimäki kertoo, että rakennusalalla olennaisen tiedon hankkiminen koostuu tyypillisesti useasta tekijästä, sillä ala on hyvin moninainen: alalta löytyy yrityksiä, jotka ovat niin kuluttajien kuin toisten yritysten kanssa tekemisissä, on erilaisia alihankintaketjuja ja toimijaketjuja omaan myyntiin. Hankintoja tehdään paljon ja laaja-alaisesti, jolloin hintatietämys tuo kannattavuutta. Tämän lisäksi huomioon on otettava myös muun muassa ympäristöasiat, joita säädellään rakentamisessa yhä voimakkaammin.
Rakennusalan dataa kuitenkin julkaistaan paljon, ja sitä on hyvin saatavilla.
–Tietoa voi saada muun muassa taloudesta ja toimintaympäristöstä, minkä lisäksi myös esimerkiksi tilastokeskus julkaisee rakentamisesta säännöllistä tietoa. Erittäin tärkeää on kuitenkin saatavan tiedon oikeanlainen tulkinta: kaikki saatava tieto ei ole kattavaa, ja joskus siitä voi saada myös väärän kuvan, sillä taloustiedossa on monesti tietynlaista tarkoitushakuisuutta. Tätä rakennusalan tiedon ammattilaiset yrittävät eliminoida.
Riihimäen mukaan yleistietoa on saatavilla paljon, mutta yksittäisten yritysten tarkalle tasolle tiedontuottajia on vähemmän. Toisaalta myös yrityksissä tuntuu vähentyneen rakentamisen syvällinen tuntemus; oma lähiseutu tunnetaan usein hyvin, mutta kokonaisuutta ei välttämättä niinkään.
–Monet eivät halua myöskään käyttää liikaa resursseja perinpohjaisen tiedon hankintaan. Tämä kuitenkin tuottaa herkästi pitkällä aikavälillä tappiota ja toisaalta markkinaetua niille, jotka ovat valmiita panostamaan laadukkaaseen dataan pohjautuvaan päätöksentekoon.
Tiedolla johtaminen auttaa yllätysten minimoimisessa
Yritykset voivat sopeutua datan avulla markkinoiden muutoksiin ja kilpailutilanteisiin monin tavoin. Riihimäen mukaan kannattavaa on muun muassa tarkastella megatrendejä ja lähinäkymiä, joista jälkimmäisiä projektitiedotkin tuottavat. Yksittäisten hankkeiden kautta tulevaa muutosta kannattaa seurata, ja ne voivat antaa hyvää tietoa rakentamisen rakenteellisesta muutoksesta.
Myös esimerkiksi korjaamisen kehitys, muutos ja alueellistuminen sekä datavetoinen mallinnus siitä, mitä korjattavaa on tulossa, on keskeistä tietoa, jota kannattaa hyödyntää – tämä voi ohjata monenlaisen toimijan tekemistä, oli toiminta sitten materiaalimyyntiin tai urakointiin perustuvaa.
Tiedolla johtaminen on selvä apu rakennusalan trendien ennakointiin ja sitä myötä yllätysten minimoimiseen.
–Esimerkiksi asuntorakentamisen nykyinen heikko tilanne ei tullut yllätyksenä, sillä nykyistä edeltävällä ajanjaksolla rakennettiin hieman liikaa, jolloin ongelmat olivat nähtävissä, kun kysyntätekijöissä tapahtui iso muutos.
Kysynnän ja tarjonnan tasapainon tarkastelu markkinariskien näkemiseksi onkin yksi tiedolla johtamisen kulmakivistä, sillä talous on luonnollisesti keskeinen rakentamista määrittävä ohjuri. Laadukkaalla tiedolla johtamisella pystytään tuomaan vakautta yrityksen toimintaan, sillä muutosten tapahtuessa ne eivät tule niin suurina yllätyksinä. Kysynnän ja tarjonnan tasapaino on myös yksi keskeinen hintoja ohjaava tekijä.
–Ja kun markkinatilanne muuttuu, yrityksiä kiinnostaa tietää, mitä muuta rakennusalalla on tarjolla, jolloin tarvitaan paljon uutta tietoa. Tässäkin tehokas tiedolla johtaminen ja yrityksen strategian muodostaminen datapohjaisesti on suureksi avuksi, summaa Riihimäki.
Laadukasta tietoa voi hyödyntää tehokkaasti
Datan optimaalinen hyödyntäminen rakennusalan yritysten strategisessa suunnittelussa ja päätöksenteossa on taitolaji. Riihimäki muistuttaa, että tärkeää on ottaa huomioon historiatieto: mikä tilanne on nyt ja mikä se oli viime vuonna – mistä ponnistetaan. Kun saatua dataa tulkitaan oikein, sitä voi käyttää hyväkseen tehokkaasti.
–Dataa voidaan hyödyntää monella tavalla: esimerkiksi tavoitteiden asettamisessa, oman markkinaosuuden tarkastelussa, uusien markkina-alueiden hakemisessa sekä hintojen ja kannattavuuden seurannassa, Riihimäki listaa.
Tiedon hankintaan ja tulkintaan voi kuitenkin liittyä haasteita ja sudenkuoppia. Riihimäki kertoo, että hajanaisen tiedon tulkinta voi joskus olla vaikeaa, minkä takia tarvetta onkin toimijoille, jotka tuottavat ja pureskelevat tiedon yrityksen kielelle.
–Ammattilaiset pystyvät analyyttisesti ja objektiivisesti tuomaan tiedon esiin. Tämä on taito, joka usein vaatii hieman opettelua rakennusalan yrityksiltä. Asioiden laittaminen oikeaan perspektiiviin voi välillä olla haasteellista nykyajan informaatioähkyn ja dramatisoidun uutisoinnin vuoksi. Kun opettelee pohjatietoa ja datan ymmärtämistä, osaa reagoida siihen paremmin ja ymmärtää, mikä tieto on merkityksellistä ja mikä on minkäkin tiedon painoarvo omalle toiminnalle.
Saatavan ja käytettävän datan laatu on olennaista tiedolla johtamisen tehokkuudelle.
–Oikea ja laadukas data tuo turvaa – sen perusteella tehtäviin johtopäätöksiin uskaltaa luottaa enemmän, ja se poistaa monia epävarmuustekijöitä yrityksen toiminnasta.